Reteaua anti-sociala Facebook

Postat la 18:11 | Scris de Daniela

Ceea ce voi scrie despre Facebook in acest articol e valabil pentru toate retele (anti)sociale. Acest viciu al secolului 21 acapareaza mintile multora. De cate ori nu vi s-a intamplat ca in oras, la masa, jumatate dintre cei prezinti sa fie adanc bagati in telefoanele lor, absorbiti de Facebook?

E chiar deranjant. Atat de tare absoarbe, ca exista persoane carora nu le-a ramas decat viata de pe aceste retele. Spre deosebire de viata reala, va garantez ca nimeni nu-si va da seama daca veti disparea de pe Facebook. Interactiunea pe Facebook e foarte limitata si n-are legatura cu socializarea. Daca vreti sa va dati seama cat conteaza cu adevarat ce posteaza cei la care tineti, intrebati-va care e penultima postare a celui/celei mai bun(e) prieten(e). N-o sa stiti. Nimeni nu stie. Pentru ca de fapt nu le pasa cu adevarat. Ce tineti minte este doar acel ceva ce v-a facut sa reactionati, postand, de bine sau de rau. Propriile posturile in general le tineti minte. Atat. Pentru ca pe Facebook, toata lumea cauta atentie pentru sine. Atata tot. Stima de sine redusa, neincredere, plictiseala, singuratate… e oricare din astea numai socializare nu.
Multi cauta aprecierea altora pentru ceea ce vor sa para. Multi au o problema mare cu increderea in sine si-si pun sute de selfie-uri. Cauta validarea. Se uita cineva la selfie-urile lor, deci exista. Vanatoare de like-uri.

Intr-o retea construita pe logica asta, nimeni nu conteaza. Pentru ca Facebookul nu e despre altii. E despre tine. Si cum iti percep ceilati postarile, pozele, pe unde te duci(si dai check-in), etc. Fiecare utilizator se crede pe o scena unde ceilalti sunt spectatorii, care-l apreciaza cu aplauze(like), sau nu.
Utilizatorii de Facebook care nu sunt ca mai sus, pot fi bagati toti intr-o categorie, cea a celor cuminti, care posteaza foarte rar ceva pe Facebook, nu jignesc pe nimeni, deci nu ies in evidenta. Si par foarte anosti si plictisitori.
Sistemul ne forteaza sa devenim amabili si prietenosi, si asta inseamna ca ne forteaza sa mintim, ca nu vei mai putea sa spui ca X are adidasi de poponar, ca Y are o coafura facuta de o coafeza drogata, ca Z are niste opinii complet retardate. Regulile retelei te obliga sa te porti frumos si sa minti, sau sa nu spui nimic daca n-ai ceva frumos de spus adica fatarnicie. Sa nu agiti sistemul. Pretul cu care isi tine Mark Zuckerberg afacerea e destul de ridicat, pretul fiind un viciu ce ocupa obsesiv timpul si mintile multora.

Share Button

10 Comentarii la Reteaua anti-sociala Facebook

 1. Formatia Bucuresti
  May 29, 2016 at 1:20 pm (8 years ago)

  intr-adevar, ai si tu dreptatea ta, dar nu putem sa le negam in totalitate si avantajele :P chit ca tu le nimesti relete ANTIsociale :)

  Reply
 2. Pizzerii Sector 2
  June 2, 2016 at 4:35 pm (8 years ago)

  Foarte corect articolul. Oamenii uita sa mai socializeze si in “real life”.

  Reply
 3. Aleandru
  June 3, 2016 at 10:11 am (8 years ago)

  Ai expus foarte corect tema articolului. Insa eu cred ca problema cea mai mare sta tot in noi si in incapacitatea noastra de a mai face o deosebire intre viata reala si viata virtuala sau de a sti sa ne impunem o limita privind social media. Viata reala este mai grea si de aceea un like vanat pe facebook te face happy. Problemele vietii de zi cu zi te fac sa intri in acea lume “perfecta” care usor usor te modifica ca individ exact cum ai spus si tu. Ajungi la un restaurant si 80% din clienti sunt online si te uiti cu tristete cum toate persoanele de la o masa butoneaza si mai trist isi trimit si mesaje desi sunt la doar 50 cm unul de celalalt. Un alt dezavantaj mai vreau sa adaug si eu la aceasta retea antisociala. Ne tot plangem ca am ajuns sa fim verificati in toate modurile posibile, ascultat de telefoane, big brother.Toate astea sunt jocuri de copii cand pe facebook ajungi sa postezi unde esti , la ce ora, cu cine esti, ce faci si asa mai departe.

  Reply
 4. Bican Marian Valeriu
  June 10, 2016 at 10:20 am (8 years ago)

  Apropie oamenii de la distanta si indeparteaza pe cei de aproape !

  Reply
 5. Stefan
  July 3, 2016 at 10:39 am (8 years ago)

  Uneori se exagerea cu pareri despre Facebook. Eu consider ca este foarte utila reteaua, poti sa vorbesti cu prieteni vechi pe care nu i-ai mai intalnit de multi ani. Dar depinde de fiecare, daca exagereaza cu timpul petrecut pe Facebook sau nu.

  Reply
 6. cazare
  August 24, 2016 at 2:04 pm (8 years ago)

  Eu mi-am inchis facebook-ul de cateva ori pe perioade nedeterminate si am observat ca de fiecare data imi vad de treba si sunt mai productiv.
  Acum il tin deschis doar pentru ca am |afaceri| pe facebook

  Reply
 7. Cristian
  September 1, 2016 at 5:01 pm (8 years ago)

  Ai foarte mare dreptate. In special la partea in care mentionezi faptul ca tuturor le pasa doar de sine pe acea retea, de reactiile pe care le acumuleaza la postarile lor. Nu e inutila din toate punctele de vedere, pentru ca nici in realitate nu poti socializa cu un numar prea mare de persoane. Insa ar trebui sa aiba o limita si accesul la facebook, daca nu impusa, macar gandita.

  Reply
 8. Fotograful
  December 10, 2016 at 4:18 pm (8 years ago)

  Facebook-ul se adreseaza zecilor de milioane de utilizatori. Trecand peste motivul sexual pentru care a fost inventat, fiecare din acesti zeci de milioane de utilizatori, conform educatiei si principiilor personale, are liberul arbitru sa decida ce vrea sa faca.

  In definitiv Facebook-ul nu face decat sa-ti puna la dispozitie mijlocul tehnic. Dupa care intervine principiul telecomenzii, schimbi postul sau ramai in prostie pe acelasi post. Asta inseamna ca-ti place.

  Fiecare civilizatie pe limba ei piere. Personal consider FB flagelul mileniului, cea mai buna metoda de autodistrugere. Desi, sunt ipocrit…si eu folosesc FB pentru afacere.

  Reply
 9. Alexandru
  January 19, 2017 at 5:57 pm (7 years ago)

  Corect, bine spus :) dar totusi si eu folosesc fb

  Reply
 10. Ciprian Stoian
  February 9, 2017 at 6:19 pm (7 years ago)

  Asta-i trendul actual si n-ai ce face! :)

  Reply

Lasa un comentariu