Panouri solare – energie verde

Postat la 14:34 | Scris de Daniela

Nu stiu cat stiti voi despre panouri solare, insa eu stiu una si buna: transforma energia luminoasa din razele solare direct in energie electrica.
Ceea ce inseamna ca automat costurile se vor diminua simtitor.

Din ce este alcatuit un panou solar?
In drumul meu spre Timisoara, vad o gramada de case pe care sunt montate fel de fel de panouri solare, dar vine un moment in viata in care trebuie sa stim cate ceva despre panouri solare. Astfel ca: panourile solare sunt alcatuite din celule solare.
Panourile solare fotovoltaice sunt produse in diferite dimensiuni avand puteri variate. Cele mai folosite panouri in gama rezidentiala sunt cele de 50 si 75 W, iar pentru centrale fotovoltaice de puteri mari, panouri solare de 220W.

Panou solar nepresurizat

Cum se monteaza un panou solar corect?
Asa cum stim, soarele traverseaza cerul de la vest spre est. In cele mai multe cazuri, panourile solare au un randament mai mare daca sunt orientare perpendicular cu soarele la mijlocul zilei, cand intensitatea luminoasa este cea mai mare. Majoritatea dintre panoruile solare sunt montate pe acoperis pe un cadru metalic avand o pozitie fixa neputand sa urmareasca soarele pe durata zilei.

Avand in vedere anotimpul de afara, trebuie sa stim ca instalatiile de incalzire solara functioneaza si iarna. Datorita constructiei tuburilor din sticla in cazul colectorilor cu tuburi vidate, si tehnicii performante aplicate in construirea colectorilor plati, temperatura exterioara nu influenteaza functionarea instalatiei, ea va produce apă caldă absorbind radiatia solara in orice anotimp si indifferent de conditiile meteo. Desigur, iarna ziua fiind mai scurta perioada de insolatie zilnica este mai mica, si desigur eficienta scade pe timp de ceata sau nori. Zapada nu acopera tuburile si panourile plate din ratiuni constructive.

intitulate panouri-solare-IstGrun

Cei ce au deja panouri solare montate, se pot numi oameni fericiti, deoarece vremea de afara este perfecta pentru un astfel de sistem. Si cum toata lumea face o baie calda indeosebi iarna, panouri solare apa calda tin locul perfect unui boiler care dupa cum stim consuma enorm, sau unei centrale electrice.

Pretul panourilor solare difera in special in functie de numarul de tuburi, aria de absorbire (mp), greutatea si dimensiunea. Astfel ca trebuie sa fiti foarte atenti in achizitionarea unui panou solar.

Share Button

1 Comentariu la Panouri solare – energie verde

  1. Dany
    January 3, 2014 at 4:14 pm (10 years ago)

    Conteaza si costul de achizitionare a unui astfel de panou ..

    Reply

Lasa un comentariu