Izolarea termica a locuintei. Cat de eficienta e si care sunt costurile?

Postat la 16:41 | Scris de Daniela

Inca de la inceput va pot spune ca este bine sa va izolati locuinta, atat pe dinauntru, cat si pe dinafara. O spun din experienta mea, cat si a altora ca merita banii investiti.

Noi am izolat apartamentul acum cativa ani buni, din mai multe motive: unul dintre ele ar fi ca blocurile erau cum erau si trebuia sa ne creem un spatiu mai placut si nu, numai. Nu stiu daca va mai aduceti aminte, de fapt sigur stiti de acele doze din perete. La noi problema a fost ca doza respectiva comunica cu apartamentul vecinului; mai bine zis, se auzea toata galagia, pana cand ne-am hotarat ca peretele respectiv sa fie izolat cu vata de sticla. De fapt, nu doar acela, ci si peretele exterior. Adevarat ca s-a redus din spatiul locuintei, dar nesemnificativ. Peretii dintre camere au ramas izolati doar cu placi simple de rigips, pentru a alinea apartamentul. Peretii vechi, au fost strambi, ca orice pereti de bloc.
Pe vremea aceea; foarte putine locuinte au fost izolate, semn ca nu oricine isi permitea asa ceva. Dar ca sa nu stai in frig si sa elimini galagia din prejur, poti face un compromis. Nu mai stiu exact cam la ce pret ne-a ajuns totul, deoarece am reabilitat intreaga locuinta; de la gresie, faianta, pana la placi de rigips, spoturi in tavan, etc.

Acum 3 ani cel putin, am izolat exteriorul blocului. Si zic blocului deoarece am convenit cu vecinii sa facem de la etajul 1 pana la etajul 4, parterul fiind deja izolat. Undeva la 2.000 lei ne-a ajuns de apartament. S-a lucrat aproximativ o saptamana, zic eu repede tinand cont ca totul s-a facut de catre o persoana.

In ultima perioada, observ ca tot mai multe blocuri se izoleaza, deci e clar ca banii se scot in timp. Va pot spun ca se mentina caldura foarte mult, acum depinde si ce geamuri aveti. Spre exemplu, cel mai indicat din punct de vedere al mucegaiului este sa aveti geamuri de lemn, deoarece ele mai respira, nu se inchid la fel de bine ca cele de termopan. Evident ca avand geamuri de termopan nu v-a mai intra nici unpic de frig, dar sunt paguboase pe de alta parte; se face condens si toate cele.

Ca o ultima idee, cand va izolati apartamentul, ca la casa sunt automat alte costuri, incercati sa negociati cat de mult posibil cu executantul lucrarii si cumparati-va voi materialele. Astfel nu se va mai zgarci sa dea cu vopsea decorativa si totul se va face ca la carte.

izolare termica bloc

Share Button

6 Comentarii la Izolarea termica a locuintei. Cat de eficienta e si care sunt costurile?

 1. miluch
  January 23, 2016 at 8:20 pm (8 years ago)

  Condensul de la geamurile termopan este evitabil. Exista mecanism de inchidere cu pozitie “microventilatie” (manerul ferestrei este undeva la un 45 grade). Fereastra este departata de toc numai 1-2 mm, cat sa asigura spatiu de respirabilitate.

  Reply
 2. Marian
  February 2, 2016 at 3:01 pm (8 years ago)

  Este bine sa avem locuinta termoizolata pentru ca sa nu se mai pierde caldura.

  Reply
 3. Marian
  February 2, 2016 at 3:01 pm (8 years ago)

  Este bine sa avem locuinta termoizolata pentru ca asa nu se mai pierde caldura.

  Reply
 4. utilaje covrigarie
  February 11, 2016 at 6:05 pm (8 years ago)

  Izolarea este buna pe exterior cu polistieren iar pe interior cu vata minerala! Eu am izolata locuinta interior exterior si sincer nu am parte de condens !

  Reply
 5. Nitu Nicolae
  February 11, 2016 at 7:09 pm (8 years ago)

  Costurile pentru termoizolare se amortizeaza in cativa ani , deci investia a meritat

  Reply
 6. Maria
  March 28, 2016 at 8:07 pm (8 years ago)

  Multi nu stiu cat de importanta este izolarea casei si ce avantaje imense ne aduce o termoizolare foarte buna. La prima vedere, izolarea locuintei pare o investitie foarte mare insa pe termen lung efectele sunt benefice datorita volumului de plati foarte mici a facturilor de intretinere.

  Reply

Lasa un comentariu