în trafic #3

Postat la 17:44 | Scris de Daniela

Bucureştiu, al doilea oraş european în standardele poluării, este traversat în fiecare zi de zeci sau chiar sute de mii de maşini. Înghesuială, poluare şi nervi întinşi la maxim.
O dată, avea să fie o soluţie mişto telpark-ul, dar pe zi ce trece tot mai mulţi renunţă. În afară de cei ce au avut ghinionul de a li se ridica maşina.

De exemplu în Stockholm, există o taxă numită “taxa de congestie”, care se adresează soferilor care tranzitează centrul oraşului. Evident maşinile diplomatice şi cele militare, salvările, motocicletele nu plătesc această taxă.

Cum funcţionează sistemul?
La intrarea în oraş, au fost instalate puncte de control cu senzori şi camere de luat vederi pentru înregistrarea numărului de înmatriculare. La sfârşitul lunii, omul primeşte acasă o factură. Plata se calculează în funcţie de câte ori a intrat sau ieşit din centrul oraşului. Factura poate fi plătită în termen de 30 de zile. Dacă proprietarul întârzie plata, este amendat cu 500SEK (260 lei).

Reacţii după implementarea acestei taxe:
– la orele de vârf traficul a fost redus cu 10-15%. Iniţial diminuarea traficului a fost de 20-25% însă nu s-a menţinut;
– timpul de aşteptare în trafic s-a redus cu 30-50%;
– emisiile de CO2 s-au redus cu 14%.
…ceea ce înseamnă că Stockholm a devenit una din capitalele europene nepoluante.

Ideea asta aduce şi mai mulţi bani în bugetul administraţiei locale, reduce nebunia din oraş, înghesuiala şi nervii şi în plus, de aceea sunt mijloace de transport în comun ca să se plimbe lumea.
Dacă şi în Bucureşti sau în celelalte oraşe mari ale României s-ar introduce o astfel de taxă, cu siguranţă traficul va fi îmbunătăţit, reducerea poluării şi s-ar mai strânge ceva bani la buget pentru alte proiecte de infrastructură.

Share Button

4 Comentarii la în trafic #3

 1. Bucur
  October 24, 2012 at 8:40 pm (11 years ago)

  vrei sa mergi cu masina? vrei cofort plateste nene,daca nu iati o bicicleta :))

  Reply
 2. Dan
  October 24, 2012 at 9:18 pm (11 years ago)

  Este o idee foarte buna dar la cum este proiectat Bucurestiul tare mi-e ca o sa fie si mai mare haos pe langa centrul Bucurestiului. Cred ca dupa 10-15 ani or sa apara numai masinile pe curent electric si usor usor planeta nu o sa mai fie asa de poluata… sau o sa fie prea tarziu?

  Reply
 3. doiparinti
  October 25, 2012 at 10:49 am (11 years ago)

  Nu e rea ideea, dar e dificil de aplicat pe plaiuri mioritice, mai ales in haosul din capitala. Dar cine stie, poate ne face municipalitatea o surpriza :)

  Reply
 4. Monica
  October 25, 2012 at 1:16 pm (11 years ago)

  La ce strazi si traffic e in bucuresti nu stiu daca o sa se gaseasca o solutie in privinta asta. E o idee si asta dar nu cred ca scapam de infern.

  Reply

Lasa un comentariu