Studenţii din România

Postat la 12:42 | Scris de Daniela

Rare ori aud că un student ieşit proaspăt de pe băncile facultăţii a prins un post bun de angajare. Bun, referindu-mă la profilul care s-a chinuit 3, 4, 5 ani să îl înveţe şi înţeleagă.
Dacă fiecare firmă cere experienţă în domeniu, stau să mă gândesc: unde se poate face această experienţă? Toţi cer, nimeni nu oferă.

Am muncit o lună o firmă locală. Departe de ceea ce fac eu la facultate. Când îmi voi depune un CV, oamenii au înţeles că nu sunt chiar picată din cer dar atâta timp cât nu am activat în domeniul meu, iarăşi mă întreb, ce folos? Da, am primit o oarecare experienţă, am socializat şi am văzut cum se câştigă banul. Dar dacă mie mi se cere să ţin o contabilitate, practic nu m-a ajutat cu nimic că am montat un sistem de alarmăm sau un detector de fum.

Nu ştiu cine ar mai munci în ziua de azi ca şi voluntar. Eu nu. Mi-a ajuns la liceu o lună de practică la Casa de Pensii şi la facultate un an în cadrul unei firme. Să mai muncim şi pe bani.


Îmi place când toată lumea plânge că studenţii pleacă şi foarte bine că o fac. Mai bagă-le motivul cu experienţa că poate îi faci să nu mai plece.
Adică cum? Înveţi atâţia ani, plus practică şi tot nu ai experienţă? Îmi e scârbă.

Share Button

6 Comentarii la Studenţii din România

  1. Taraboste
    September 27, 2012 at 2:54 pm (12 years ago)

    Daca esti student si constientizezi problema acuta a lipsei unuei perspective profesionale dupa finalizarea studiilor, ar trebui sa constientizezi si faptul ca ai cateva optiuni cand esti aruncat pe piata muncii:
    1) Te angajezi part time, project based inca din ultimii ani de facultate, pentru a relationa cu o firma acceptabila. In 2 ani de incercari gasesti o firma rezon, la care sa incepi full time dupa terminarea studiilor.
    2) Ai pile si relatii care-ti aranjeaza un loc caldut pentru a capata experienta reclamata.
    3) Daca ai capacitatea, initiezi o afacere cu fonduri nerambursabile prin programele guvernului (stiu ca era o astfel de initiativa)
    4) Te angajezi ca “palmas” (vanzari sau secretariat) si in timp, daca te zbati si dovedesti ca o meriti, reusesti sa urci catre o pozitie agreabila.
    5) Ingrosi randul somerilor …

    Or mai fi si alte optiuni dar cred ca astea-s principalele. Acum depinde de tine pe ce varianta mergi … Inteleg ca la tine optiunea 1 nu se mai aplica.

    Reply
  2. Daniela
    September 27, 2012 at 3:20 pm (12 years ago)

    @Taraboste se aplica toate optiunile, indiferent ca e job part/full time. Sa fie pe bani ca nimeni nu poate trai cu aer.
    In legatura cu fondurile europene, cred ca toata lumea stie cum se iau si cat de greu mai ales. Acum ceva timp chiar aveam in minte o idee de afacere, insa pana ajungi sa primesti acei bani si de pilele care ai nevoie, dureaza o vesnicie.
    Cat despre punctul 4, stiu ca de jos se ajunge sus, doar ca eu ma refeream in articol exact pe dos. Sa fi direct sus pentru ca meriti dupa atatia ani de scolarizare. Vorbind general desigur.
    De exemplu la firma care am lucrat eu, pe postul de la protectia muncii era o doamna trecuta de 50 de ani. Pe acest loc ar putea sta foarte bine si o studenta iesita proaspata din facultate cu idei noi. De ce sa implementam idei de 50 de ani? Te-ai prins unde bat.

    Reply
  3. Taraboste
    September 27, 2012 at 9:55 pm (12 years ago)

    OK, dar cu tanti de 50 de ani ce facem? Poate este informata si in pas cu mersul lucrurilor. Pe ea cine-o mai angajeaza :)

    Reply
  4. Daniela
    September 27, 2012 at 10:33 pm (12 years ago)

    @Taraboste nu e o problema. Sa-si petreaca batranetea at home. Sa lasam tineretul, zic.

    Reply
  5. Marian
    September 28, 2012 at 2:21 am (12 years ago)

    Firmele cu adevarat serioase angajeaza proaspetii licentiati, fara experienta, dar cu cunostinte in domeniu, acordand un termen de obicei de 3 luni (cu salariul negociat, desigur) pentru “perfectionare”. Adica ei pun de obicei angajatii mai experimentati sa te invete ce trebuie sa faci mai exact. Dupa cele 3 luni se face un bilant, iar daca primesti feedback bun de la cel care te-a pregatit in aceasta perioada, ti se acorda prelungirea contractului. Iar in cazul in care vede ca nu te descurci… parasesti firma. :)

    Cel putin asa se intampla la majoritatea firmelor IT. In mod normal asa ar trebui sa se intample peste tot, nu numai in acest domeniu.

    Reply
  6. Yamasha
    September 30, 2012 at 1:51 pm (12 years ago)

    La fel si cele de telecomunicatii/ petrol…bla bla, stai pe langa cei mari si inveti…daca esti bun te tin, daca esti prost si ai pile tot te tin.

    Reply

Lasa un comentariu