Solutie pentru Romania

Postat la 12:14 | Scris de Daniela

Vorbind cu cativa prieteni, mi-a venit in cap o potentiala solutie pentru Romania. O solutie destul de radicala, pe care politicienii se feresc sa o aplice pentru ca le e frica sa nu fuga si putinii investitori.
Ce uita ei e ca Romania are destule resurse pentru a se sustine singura, principala conditie fiind niste conducatori cu creier si fara interese ascunse.

Solutia, aparent simpla, e diferentierea salariului minim in functie de domenii. Adica, de exemplu, avem preturi ca in UE la combustibil, sa fie si in domeniul respectiv salariul minim la media salariului minim din UE. Chiar daca ar protesta cei cu afaceri in industria petroliera, de plecat n-ar pleca, sunt multe milioane de euro in joc. La fel cu industria bancara, industria alimentara, comunicatii etc. Unde avem preturi ca-n UE, sa fie fortat si salarii ca-n UE. Si, odata cu cei ce muncesc in domeniile alea, se vor ridica si restul, vor fi mai multi bani rulati de populatie si profit mai mic pentru companii.
In tara asta, aproximativ 80% din cifra de afaceri se duce spre patroni si 20% spre angajati. In alte tari europene, raportul este invers. Daca vrem sa facem pasi spre normalitate, civilizatie si prosperitate, asta ar fi un pas mare.

Daca s-ar aplica, de scumpit nu s-ar scumpi nimic semnificativ, pentru ca deja suntem la nivelul celor din UE, si preturi exagerate atrag concurenta ce aduce produsele mai ieftine din UE. Si ar fi fortati sa se adapteze. Nu pretind ca-s vreun vizionar, totusi, uneori, fiecare are cate-o sclipire. E o naivitate sa ne asteptam la rezultate diferite in viitor daca nu schimbam nimic.

Share Button

7 Comentarii la Solutie pentru Romania

 1. Stoica
  February 21, 2014 at 8:40 pm (10 years ago)

  Teoretic, suna bine, practic insa este imposibil…
  Pot sa iti dau multe argumente, cel mai important insa este, unde ai vazut tu politicieni fara interese ascunse?

  Reply
  • Dragos
   February 22, 2014 at 2:13 pm (10 years ago)

   Trebuie sa se schimbe ceva. In caz contrar, o sa se ajunga ca in Ucraina. Cand o sa iasa la pensie generatia parintilor nostrii(care sunt 3-4-5 la parinti), un salariat va fi nevoit sa tina 2 pensionari si un salariat la stat care nu produce direct nimic. Aproape imposibil. Vor exista schimbari radicale si in Romania, pasnic sau violent, chiar daca acum mergem spre asta cu frana trasa, interesul astora fiind sa mentina situatia actuala cat mai mult.

   Reply
   • Yamasha
    February 24, 2014 at 10:03 am (10 years ago)

    sigur o sa se ajunga. nu acum, dar mai tarziu sigur… poate chiar mai rau.

    Reply
 2. Mariuta Mihai Dan
  February 22, 2014 at 3:05 pm (10 years ago)

  Solutia este perfecta!
  Este valabila si pentru sectorul privat?

  Reply
  • Dragos
   February 22, 2014 at 11:18 pm (10 years ago)

   Solutia din pacate este doar teoretica. Nu vom avea conducatori curajosi care sa aplice asa ceva in viitorul apropiat.

   Reply
 3. Mariuta Mihai Dan
  February 23, 2014 at 12:53 pm (10 years ago)

  Dragos, sa stii ca acest principiu este aplicat in cazul PFA-urilor, unde exista standardizare pe meserii si zone pentru a se vedea cat si cum sa plateasca impozit fiecare.. Ar fi interesant daca s-ar ajunge macar la faza de proiect de lege.

  Reply
 4. Emil
  May 14, 2014 at 12:58 pm (10 years ago)

  Nu stiu cand o sa avem noi salariile celor din UE cand la mijloc sunt atatea interese si celor de la conducere nu le pasa ca unii nu au ce pune pe masa.

  Reply

Lasa un comentariu