Depre tigani si afacerile cu ei.

Postat la 18:04 | Scris de Daniela

1. Când țiganii vin la o întâlnire de afaceri, indiferent care ar fi natura acesteia, o fac în grup cât mai mare posibil.
Motivează tot felul de chestii pentru a justifica numărul mare al participanților.  De exemplu, spun că pun toți bani și că nu au încredere unul în altul, motiv pentru care vor să participe direct la discuții, ca să fie ei siguri că nu iau țeapă.
Atenție, este doar o tactică de negociere.

2.  Una din tehnicile lor de a negocia implică o șmecherie.   Se discută despre preț.  La un moment dat le spui un preț iar unul dintre ei spune ceva la jumătate.  După aceea se abate discuția și se învârtesc mai multe sume.
La un moment dat, unul dintre ei spune că ai zis că accepți un preț, iar ceilalți sar și spun că ai zis așa, că acum dai înapoi și nu te mai lasă să spui nimic.  Încearcă prin presiune să te facă a accepta poziția lor și să te prostească în față, sperând că pentru a dori să scapi de ei, vei accepta.   Acesta este rolul venirii în ceată.  De  aceea, este bine să refuzați de la bun început orice negociere sau discuție în prezența cetei.  Spuneți-le că discutați cu unul singur și că sunt liberi să-și desemneze un reprezentant.  Dacă nu acceptă, ori refuzati, ori aduceți-vă și voi ceata voastră .  Important este să fie mai mulți decât ei, pentru a-i pune în inferioritate și a le anihila tacticile de negociere.

3. Nu vorbiți nimic în prezența țiganilor.  Orice cuvânt poate fi interpretat.

4. Nu acceptați ofertele lor atunci când par prea bune.  Cu siguranță ceva este în neregulă.

5. Orice afacere ilegala cu țiganii va constitui un motiv de șantaj.   Nu au scurpule și nu puteți conta pe cuvântul lor. De cele mai multe ori joaca la doua capete, printre ei fiind destui turnatori la politie.

6. Rețineți faptul că țiganii au o morală inversă.  Nouă ni se pare imoral să dăm țepe, să nu plătim, să mințim.  Lor nu numai că nu li se pare imoral, dar în cultura lor este ceva pozitiv să faci aceste chestiuni.  Cel care o face capătă prestigiu în ochii semenilor lor.

7. Tiganii nu se inrudesc cu români decât dacă au de profitat de pe urma lor cu ceva.

8. În mod normal, lor le este foarte frică să se pună cu ”cei mari” care ii pot da pe mana politiei sau le pot face rau in 2 timpi si 3 miscari.

Share Button

9 Comentarii la Depre tigani si afacerile cu ei.

 1. Vicentiu Radulescu
  July 2, 2014 at 12:16 pm (10 years ago)

  E clar daca e ceva ce trebuie sa stiu este ca niciodata nu faci afaceri cu tiganii.

  Reply
 2. DJ Nunta Bucuresti
  July 3, 2014 at 1:07 am (10 years ago)

  Prin prisma meseriei pot confirma si eu ca sfaturile de mai sus sunt cat se poate de pertinente. Poti face afaceri cu ei dar mare atentie!

  Reply
 3. Conta PFA
  July 3, 2014 at 4:41 pm (10 years ago)

  Nu faceti afaceri cu tiganii! Sau ca sa nu-i “jignim” cu rromii. La ei afacerea=teapa. Suflu si in iaurt cand aud de ei!

  Reply
 4. Sonoevents
  July 3, 2014 at 4:48 pm (10 years ago)

  Fiind o natie marginalizata de secole, in principiu ei prin asta si-au castigat existenta. Dar sa nu discriminam toata rasa, mai sunt si exceptii. Sunt mestesugari foarte priceputi, muzicieni desavarsiti si multe altele. Cu putina atentie, o “afacere” cu ei poate avea profit reciproc. Sfaturile sunt bune totusi.

  Reply
 5. axasport
  July 6, 2014 at 2:36 pm (10 years ago)

  Iau articolul ca pe un sfat, cu toate ca nu am afaceri, dar nu se stie…si, nici nu stii cu cine vei avea de a face pe viitor!

  Reply
 6. Paul
  July 10, 2014 at 8:34 pm (10 years ago)

  Sunt perfect adevarate sfaturile! Important este sa nu te lasi influentat sub nici un fel si sa faci totul legal

  Reply
 7. cnusi
  July 12, 2014 at 11:33 am (10 years ago)

  ce sa zic, am deja mediatizatul caz Mircea Basescu despre cum se manifesta aceasta etnie, fiecare intelege ce doreste din cazul respectiv

  Reply
 8. Roxana
  August 10, 2014 at 6:11 pm (10 years ago)

  Super sfaturi ! Sunt chiar adevarate! Imi vor fi de un foarte mare folos !:D

  Reply
 9. Velix
  September 30, 2014 at 1:28 pm (10 years ago)

  Mai bine va feriti!

  Reply

Lasa un comentariu