Oct
2013
Panouri solare – energie gratuita oferita de razele soarelui
Postat la 12:16 | Scris de DanielaEnergiile regenerabile reprezinta un subiect de interes pentru multe persoane, deoarece promite reducerea costurilor cu intretinerea casei si nu numai.
Majoritatea dintre noi, in special cei care locuim la bloc, suntem dependenti de apa calda si caldura in anotimpul rece. Costurile facturilor cat si a intretinerii cresc de la an la an, fapt care ii ingrijoreaza pe majoritatea romanilor.
Un mod cel putin interesant de a diminua costurile facturilor de gaze si apa, sunt panouri solare. Din punctul meu de vedere, cea mai buna metoda in a-ti administra utilitatile la costuri mici.
In acest domeniu progresele tehnologice au fost atat de mari incat, in ultimii ani, panourile solare pentru incalzirea apei au ajuns la grade de eficienta de 93-94% in transformarea energiei solare in energie termica.
Care sunt avantajele panourilor solare?
Sa luam in discutie un caz concret pe o familie formata din 3 persoane si anume: tata, mama si fiu. Media europeana a consumului de apa calda menajera este de 50 de litri/persoana/zi.
De aici rezulta ca un panou solar presurizat de 175 de litri poate satisface in totalitate nevoia de apa calda a unei familii de 3 persoane, pe toata perioada primaverii, verii si toamnei, acesta nefiind functional si pe perioada iernii.
Exista, desigur si modele de panouri cu funtionare pe intreaga perioada a anului, dar cu costuri de instalare mai mari. In cazul de fata, un panou solar presurizat de 175 de litri costa circa 650 de euro, cost ce poate fi amortizat rapid de o familie.
Cat despre boiler solar inox, este o solutie de preparare a apei calde menajere, apa pe care o folosim in general la baie sau bucatarie.
Pentru a incalzii apa necesara intr-o locuinta avem nevoie de combustibil. Boilerele pot folosii cu succes gaz metan, GPL, energie electrica (de la retea sau de la un generator de curent electric) sau un agent termic produs de o centrala termica sau, de ce nu, de un panou solar.
Ca si o concluzie va prezint o mica istorie despre costurile tehnologiei prezentate mai sus.
Durata de folosinta a panourilor solare poate fi mai mare de 20 de ani, timp in care apa calda si caldura este asigurata la costuri foarte reduse. Spre exemplu la o casa structurata pe parter plus etaj de aproximativ 80 metri patrati pe nivel, bugetul de care aveti nevoie pentru a dota locuinta cu un sistem de panouri solare plus un boiler extern care sa asigure apa calda menajera porneste de la aproximativ 500 e euro.
Cu cat sistemul este mai ieftin, cu atat fiabilitatea este scazuta in timp, motiv pentru care se recomanda achizitionarea unui sistem performant ca si cele prezentate mai sus.
Perioada de amortizare este relativ mica, intre doi si cinci ani, iar facturile vor fi mai mici cu aproximativ 60%.
Asadar, sper ca v-am ajuta cu informatii necesare achizitionarii unei astfel tehnologii. Eu personal daca voi deveni o magnata peste noapte, imi propun sa-mi construiesc o casa cu un astfel de echipament pentru ca mi se pare ceva revolutionar, iar la costurile care sunt, pana la urma daca stau sa ma gandesc, sunt mai mici decat daca mi-as pune o centrala termica. Am niste prieteni care si-au pus la casa o centrala putin mai mare decat una de apartament si dupa doua saptamani s-a stricat. Semn ca daca ai o casa, trebuie sa ai si un echipament pe masura.
Panouri fotovoltaice
October 30, 2013 at 6:51 pm (11 years ago)Suna bine ideea cu panourile solare. Mi-ar placea sa vad o comparatie cu panourile fotovoltaice. In ideea mi se pare mai atractiv sa folosesti nise panouri care au nevoie doar de lumina si nu neaparat de razele soarelui. Nu stiu insa ce randament au panourile fotovoltaice si nici ce costuri implica exact. Ar fi interesant de aflat daca sunt mai rentabile sau nu decat cele solare!