Orgolii nationaliste: romani vs unguri

Postat la 11:50 | Scris de Daniela

Un documentar de la Adevarul despre românii din Ungaria. Am aflat foarte multe din acest documentar, aşa că merită să vă uitaţi.

Eu am vecini unguri cu care mă înţeleg extrem de bine. Singura chestie care nu mi-o place în general la unguri este că nu doresc să comunice în altă limbă.
Am fost acum ceva ani la Gyula (oraşul în care este făcut documentarul de mai sus). Este şi foarte aproape de mine, drumul relativ bun.
De când am păşit în Ungaria, am avut un sentiment de ciudă, dacă îi pot zice aşa. Totul e impecabil de curat. Drumurile sunt extrem de bune, parcurile sunt foarte curate, totul e la superlativ. Nu am văzut un coş de gunoi care dă pe dinafară, nu am văzut oameni care îşi plimbă câinii prin locuri nepermise şi lista poate continua.

Nu ştiu câţi dintre voi ştiţi, dar la Gyula există un complex, mai exact Băile Cetăţii Gyula unde sunt o grămadă de bazine: pentru copii, bazine acoperite, bazine cu valuri, cu tratamente şi multe altele. Nu mai reţin câţi franci am plătit de persoană acum câţiva ani, dar cred că era undeva la 40 lei de persoană. Chiar nu e mult pentru o zi întreagă în care nu e nevoie să ieşi din incinta complexului. Acolo am mâncat pentru prima dată un gulaş foarte bun. Doar e făcut la măsa acasă.

gyula, ungaria

Ca orice turişti, după masa am luat-o uşor prin oraş. Am intrat şi prin magazine, mi-am cumpărat şi două perechi de şlapi de la Iguana pe care îi am şi acum. La supermarket se plăteşte ca şi la noi, nu trebuie prea multă vorbărie.
O chestie care m-a deranjat a fost când o prietenă a dorit să îşi cumpere înghetată şi îi explica vânzătoarei în română şi engleză de care doreşte. Unguroaica o ţinea pe a ei în ungureşte. Probabil a uitat că trăieşte din banii românilor. Zic asta pentru că an de an tot mai mulţi români îi vizitează, iar pe străzile oraşului se aude mai mult româneşte decât ungureşte.

Trecând de la una la alta în acelaşi context, o altă chestie care mă deranjează teribil este că în politica din românia sunt unguri! Ce caută ei aici, nu ştiu şi nici nu vreau să aflu. Înţeleg că se luptă pentru bozgorii din Harghita ca să le fie bine, dar cum îţi permiţi tu să intri în parlamentul unei alte ţări decât a ta şi nici măcar să nu te exprimi corect româneşte. Iar faptul că ungurii care trăiesc în România, în zonele unde sunt ei majoritari, vorbesc doar ungureşte chiar şi cu românii care trec prin zonă, mă irită maxim!

Share Button

8 Comentarii la Orgolii nationaliste: romani vs unguri

 1. Mihai
  December 4, 2013 at 2:34 am (10 years ago)

  Afara cu bozgorii din tara! Si nu sustin acest slogan pentru ca sunt un rasist, dar pentru caractere mizerabile am cel mai mare dispret.

  Reply
 2. Mihalcea
  December 4, 2013 at 7:05 pm (10 years ago)

  Noormal nu as avea nimic cu ungurii. Dar cand ii vezi ca sunt rautaciosi si vor autonomie in Romania, iar pe langa asta traiesc in tara noastra si pretind ca nu vorbesc romaneste….cum sa nu ai ceva cu ei!?

  Din punctul meu de vedere, ungurii sunt ca si tiganii. Daca au fost bine educati de mici, atunci ne intelegem de minune. Daca au fost crescuti cu rautate in ei si numai pusi pe furtisaguri, atunci nu-i suport.

  P.S. Cum ar fi sa ceara si romanii din Torino autonomie….

  Reply
 3. Alex
  December 5, 2013 at 12:58 pm (10 years ago)

  La D.G.A.S.P.C. Maramures sunt 2 unguri “paznici”, care mi-au futut nervii doar la o intrebare, n-am mai rezistat si-am plecat. SA-MI SUGA COMOARA TOTI BOZGORII, sunt mai ordinari ca tiganii !!!

  Reply
  • Daniela
   December 5, 2013 at 2:09 pm (10 years ago)

   Zici ca esti tatamiu. Si el ii uraste mai mult pe unguri decat pe tigani. :))

   Reply
   • Alex
    December 5, 2013 at 7:04 pm (10 years ago)

    Pai da ma fata. Sa vezi cum, cand strangeam dnatii si am mers intr-un sat de bozgori, se faceau ca nu stiu romana, al dracu de muisti ordinari !! Si pe la spate “da-va dracu de cersetori”. Auzi, noi cersetori…dar ei ?!

    Reply
 4. Cosmin
  December 5, 2013 at 5:22 pm (10 years ago)

  Sincer, cand am fost la Sovata, majoritatea au fost unguri buni.N-am intalnit vreun ungur care sa vorbeasca sau sa se comporte urat…

  Reply
  • Alex
   December 5, 2013 at 7:03 pm (10 years ago)

   Nu ? No hai in Maramures, te asteapta aici bozgorii !!

   Reply
 5. Bogdan
  December 6, 2013 at 12:11 am (10 years ago)

  Afara cu ungurii din tara. In Transilvania sa se vorbeasca numai limba romaneasca!

  Reply

Lasa un comentariu