CFR

Postat la 15:32 | Scris de Daniela

Reperul strategic al României a fost o dată transporturi CFR. Trebuie să recunoaştem că este cel mai puţin poluat sistem de transporturi pe plan mondial. Nu era nevoie să sufocăm meniul şi şoselele cu zeci de mii de tiruri pentru care nu există autostrăzi.

Au fost în jur de 4000 de locomotive, în prezent au rămas 2000 care sunt conservate. 500 au fost vândute sau închiriate mai mult sau mai puţin voluntar, sectorului privat, iar 1500 au fost tăiate la fier vechi prin SAF. SAF-ul find o companie desprinsă din CFR, controlată politic care vindea activele feroviare. Zeci de mii de vagoane au fost tăiate doar că era cererea prea mare pentru export de fier vechi.

Osiile vagoanelor, unele din anii 1940 au ajuns în firmele private de reparaţii vagoane controlate politic şi au fost montate la vagoanele reparate ca find piese noi. Vagoanele erau puse în circulaţie, astfel producându-se evenimente feroviare deoarece osiile respective erau considerate mai apoi, material îmbătrânit. S-au restras din circulaţie câteva mii de vagoane, care au fost reparate cu costuri mari, având montate acele tipuri de osii care şi azi zac în triajele CF printre boscheţi fără ca nimeni să plătească, iar singurii care au suferit au fost cei de la CFR Marfă.

O locomotivă nouă are valoarea de piaţă între 7 şi 10 milioane de euro în funcţie de model şi modernizare. Au fost vândute firmelor de fier vechi cu preţuri între 50 şi 100 mii de euro, la o treime cât ar fi valorat la fier vechi.

Ajutorul politic acordat CFR-ului a fost împărţirea holdingului CFR în mai multe societăţi independente cum ar fi: CFR Marfă, CFR Călători, CFR Infrastructură, CFR Turism şi SAF€ cu scopul declarat al vărsării către stat a mai multor bani din facturarile directe între firmele CFR care erau în interdependenţă, dar şi cu scopul de a reduce la tăcere mişcarea sindicală.

La rândul lor, societăţile independente au fost împărţite. Sopul împărţirii a fost reducerea capacităţii financiare a acestora şi alimentarea bugetului de stat cu mai mulţi bani prin facturări reciproce a serviciilor oferite în detrimentul societăţilor de margă şi călători.

Acesta a fost ajutorul statului pentru CFR!

Share Button

5 Comentarii la CFR

 1. Refu
  July 7, 2012 at 8:58 pm (12 years ago)

  Asta chiar nu stiam, nu am auzit pe la stiri sa se discute asa ceva.

  Reply
 2. Razvan
  July 8, 2012 at 11:05 am (12 years ago)

  O locomotiva costa intre 7 si 10 milioane de euro? Acum inteleg de ce la CFR le vopsesc pe cele vechi :)

  Reply
 3. Pensionar CFR
  July 17, 2012 at 11:04 pm (12 years ago)

  Care stat, a vândut fierul vechi? bercenii mondiali ,mircenii, .unde sunt,zecile de mii tone de șine de cale ferată demontate din miile de stații CFR,desființate?
  Unde sunt miile de motoare de macaze,,miile de semnale luminoase,demolate?,miile de tone cupru din funiile de conexiune de la ,liniile si semnalele centralizate electrodinamic?

  Reply
 4. BogdanT
  October 20, 2012 at 10:25 am (12 years ago)

  Romanii ne uimesc in fiecare zi!

  Reply

1Pingbacks & Trackbacks on CFR

Lasa un comentariu