Biserica: o afacere de milioane?

Postat la 12:50 | Scris de Daniela

Milioane de euro.

Anul trecut, Patriarhia Română a înregistrat un profit de 6,6 mil. euro. Dacă în cadrul ei, funcţionează peste 700 de instituţii social-filantropice la care s-au investit ceva bani pentru susţinerea lor, totuşi de unde atâta profit? Şi mai zici că preoţii nu o duc bine.
Nu mă mir dacă pentru fiecare rugăciune pui un bănuţ. Serios, nu cred că e cazul să ne rugăm pe bani. Banii îi dai sub formă de donaţie, dacă vrei.

Să vă spun un caz. În judeţul Timiş, localitatea Româneşti (cine stă prin zonă ştie – e în drum spre Valea lui Liman) există o mănăstire. Izvorul lui Miron îi zice. E super frumoasă, pardon a fost. Acum 2-3 ani, au demolat-o pentru a ridica una nouă, mult mai solidă. Nici până în zi de azi nu e gata. Preoţii de acolo nu au fonduri suficiente pentru terminarea ei şi nu cred că îi caracterizează milogeala atâta timp cât au pământ de lucrat în jurul mănăstirii. Sincer îmi pare rău de fiecare dată când păşesc acolo şi văd încă paragină din cauza lipsei banilor.

În Moldova avem altă situaţie. Am fost acum ceva ani buni, toată Moldova de la coadă la cap. Am zivitat fiecare mănăstire. La Putna (cred) nu mai reţin sigur, vroiam să intrăm să vizităm. Când am ajuns lângă poartă, iasă şi preotul cu jeepul. Mi-a picat faţa când am văzut şi i-am dat dreptate tatălui când a zis că în mănăstirile din Moldova s-a creat o adevărată afacere. Sunt exagerat de multe. Au văzut că lumea vine şi ce-au zis: 2-3 în plus nu strică. Ştiind că lumea dă bani.
Nu e de mirare că se întâmplă atâtea nenorociri la ei. De fiecare dată când plouă le ia apa casele. Da ştiu, si-au tăiat pădurile. Ăsta ar fi un motiv, dar faptul că sunt înconjuraţi de mănăstiri, se presupune că sunt oameni credincioşi nu?

Hai că situaţia nu e aşa roz.

Share Button

14 Comentarii la Biserica: o afacere de milioane?

 1. Bogdan.Cretu
  July 18, 2012 at 1:22 pm (11 years ago)

  E gresit sa descriem credinta drept o afacere de milioane. Credinta e doar o acoperire, un motiv. Trebuie facuta o diferentiere clara, iar aici multi gresesc, intre credinta-dogma-biserica. Daca e sa crezi, crezi in Divinitate, nu in Prea-“Managerul” Daniel, Patriarhul Romaniei sau in preot.

  Reply
 2. Viber
  July 18, 2012 at 2:55 pm (11 years ago)

  Deaia nu mai suport eu de cativa ani popii. Am un vecin vine cu masina plina de bautura si mancare (e popa si betiv, 2 in 1 ca nescafe-ul), isi fac firme peste firme, la ele nu platesc impozite si taxe ca deh … sunt ai domnului. Altii mor de foame si ei zic fiti credincioasi ca va da domnu si ei nu se mai satura ba chiar tot se vaita ca nu primesc nu stiu ce fonduri sa-i ia dracu de popi. Politician sau popa e unu si acelasi.

  Reply
 3. Daniela
  July 18, 2012 at 3:20 pm (11 years ago)

  @Bogdan.Cretu: am corectat. Desi vroiam sa scriu biserica, de la atata profit mi s-au sucit mintile.

  Reply
 4. Laurentiu
  July 18, 2012 at 3:44 pm (11 years ago)

  In zona unde locuiesc, acesti preoti sunt oameni de afaceri, cu reusite chiar de marca…Nu cunosc prea bine legislatia din acest punct de vedere, insa refuz sa cred ca le este permis sa detina afaceri :)

  Reply
 5. Claudiu
  July 18, 2012 at 3:48 pm (11 years ago)

  Stai sa vezi super-afacerea “Catedrala Mantuirii Neamului”

  Reply
 6. Destept.net
  July 18, 2012 at 3:58 pm (11 years ago)

  Logic, ca popa iese cu X6-le din curtea bisericii! :))

  Reply
 7. Destept.net
  July 18, 2012 at 3:59 pm (11 years ago)

  Logic, ca popa iese cu X6-le din curtea bisericii!

  Reply
 8. Lexa
  July 18, 2012 at 10:26 pm (11 years ago)

  Pai cica au avut profit mai mare ca Mc Donald’s :))

  Reply
 9. Yamasha
  July 19, 2012 at 5:35 am (11 years ago)

  Asta este. Sa se faca catedrala neamului sa mai “amortizeze” profitul. niste sarlatani toti!

  Reply
 10. Boogie
  July 19, 2012 at 11:30 am (11 years ago)

  Eu am renuntat sa mai merg al biserica, sa dau bani bisericii sau mai stiu eu ce. Daca vreau sa cred in ceva pot sa cred si fara sa sar cu banul. Oricum respectul fata de biserica, ca institutie nu mai exista de mult.

  Reply
 11. Anamaria
  July 19, 2012 at 9:19 pm (11 years ago)

  In prezent biserica este peste tot si in politica.

  Reply
 12. Florin
  July 21, 2012 at 11:10 pm (11 years ago)

  Eu unul sunt de acord cu asta, că biserica este o afacere. Fiecare poate să creadă fără să aibă nevoie de biserică unde îți bagă multe chestii în cap.

  Reply

2Pingbacks & Trackbacks on Biserica: o afacere de milioane?

Lasa un comentariu