Este adevarat ca miezul Reactorului 4 al Centralei Cernobil inca “arde” (disipa caldura)?

Postat la 11:18 | Scris de Daniela

Da.

Reactorul explodat la Cernobail este de tip RBMK-1000 generatia a II-a.

Functionarea lui se bazeaza pe U235 care are perioada de injumatatire de 703.800.000 ani (aproape 704 milioane de ani !!!)
Pt. estompare in radiatia de fond ( care nu inseamna disparitie, ci doar ucigas din umbra) este nevoie cam de 12 cicluri de injumatatire, deci 8,4456 miliarde de ani !!!

Acest U235 este concentrat artificial la 2%, prin imbogatirea uraniului natural – care este format din U238 in principal si U238 0,78% .
U238 are half life de 4,468 miliarde de ani !!!, deci 12 cicluri inseamna 53,616 miliarde de ani…
In urma reactiei nucleare de fisiune, se formeaza si U236, plutoniu, si alti izotopi printre care cei de cesiu, strontiu, iod, radon, thoriu, tritiu, etc., fiecare cu diverse half-life-uri.

Reactorul este alimentat cu niste pastile (pellets) sub forma de cilindrii cu diametrul de 11,5mm si lungimea de 15mm, dar care sunt foarte multe, plasate in interiorul unor bare.
Sunt sinterizate din dioxid de uraniu presat si amestecat cu un liant si cu oxid de europiu (ultimul este in inhibitor nuclear pt. omogenizarea reactiei intre pastilele noi si cele consumate). Pastilele au si un canal de 2mm la mijloc, pt. racire si pt. usurarea evacuarii gazelor de fisiune. Tate acestea sunt insa doar detalii, la fel ca si restul componentelor, barele pt. pastile, barele de control cu grafit, etc., si ele nu schimba ideea de baza, si anume utilizarea de U235 care radiaza la nemurire…
Pe langa cantitatea mare de uraniu concentrata acolo, sunt si barele din grafit care este moderator nuclear – care permite formarea de masa critica mult mai usor – deoarece fisiunea se realizeaza mult mai usor cu neutroni lenti – moderati de grafit.

Am amintit de U235 (si U238) in primul rand ca sa subliniez ca nu se scapa practic niciodata de radiatia lor. Teoretic se poate decontamina prin indepartare fizica, dar pana acum n-au reusit – nivelul de radiatie in zona reactorului este inca intolerabila (se strica si robotii…). Dincolo de uraniu, mai este grafitul dopat in urma radierii cu diversi izotopi radioactivi, extrem de periculos. Apoi sunt semnificativi izotopii de cesiu si strontiu.

Strontiul are extraordinar de multi izotopi, fiecare cu diverse half-life-uri, de la nanosecunde la zeci de ani. 90Sr , are half life de 28,90(3) ani. 12 cicluri inseamna 346,84 ani…
Cesiul are si el foarte multi izotopi. 137Cs are half life de 31,17 ani. 12 cicluri inseamna 374,04 ani… Si sunt si alti izotopi radioacivi periculosi.

In concluzie, zona din jurul Cernobal nu va putea fii repopulata niciodata. Pur si simplu nu merita efortul. Reactorul ala inca va fii o zona fierbinte foarte mult timp dupa ce noi vom disparea.

Share Button

1 Comentariu la Este adevarat ca miezul Reactorului 4 al Centralei Cernobil inca “arde” (disipa caldura)?

Lasa un comentariu