Vodafone – imunitate la ANPC?

Postat la 13:02 | Scris de

Sper sa fiu povestitor indeajuns de bun si sa nu va plictisiti, stiu ca a iesit un post cam lung.

Multi clienti, abonati Vodafone, s-au lovit de probleme in relatia lor contractuala cu Vodafone. Aceasta companie are printre cei mai multi reprezentanti care se cred perfecti,  si sunt incapatanati, orgoliosi, increzuti, ingamfati si delasatori.
Am fost abonatul acestei companii de pe vremea Connex. Serviciile oferite de ei sunt de calitate bunicica. Cat timp nu te lovesti de personalul lor, totul este in regula.
Totul a inceput de cand am vrut sa folosesc VoIP pe telefon si am observat ca este blocat traficul VoIP. Cand imi atasasem eu optiunea la abonament, nu exista un asemenea filtru. Le-am cerut explicatii, doar exista si suport legal in aceasta privinta, si anume OUG 111/2011 privind comunicatiile electronice. Au refuzat categoric pe forumul lor public sa publice filtrele si sa respecte acea lege, catalogand ceea ce ceream eu ca “informatie de politica interna” ca sa scape de mine. Dupa acea intamplare, am luat la bani marunti relatia mea contractuala cu Vodafone.
Am constatat ca in afara de “OUG 111/2011 privind comunicatiile electronice”, contractul lor cu mine incalca si alte legi, si anume, “Legea nr. 296/2004 republicata”(Codul Consumului)” , “Legea nr. 51/2003 privind regimul juridic al contractelor la distanta”, si chiar si “Codul Civil Roman”.
Citand din lege articolele incalcate, intai le-am cerut direct lor explicatii. Raspunsurile, in afara de faptul ca veneau la distanta de 1-2 saptamani, erau complet pe langa. Cei 10 reprezentanti cu care am discutat(raspundea altul de fiecare data si parea sa nu stie ce-am discutat inainte cu colegii lui) dadeau raspunsuri contrare. Pe principiul, daca nu poti lamuri clientul, zapaceste-l!
O sa incerc sa spun scurt ce vroiam eu, o lamurire de ce nu mi-a fost dat contractul la distanta pe un suport durabil inainte de intrarea lui in vigoare, de ce aplica filtrul VOIP fara sa stipuleze asta in contract conform legii, de ce au atatea clauze abuzive in contracte(le-am dat si exemple impreuna cu articolul de lege incalcat), de ce cand le-am cerut contractul mi-au trimis un contract emis in ziua raspunsului, apoi tot ei zic altceva.
La *222 (relatii clienti), ei spun ca am un contract (exemplu: ABC 123456), in mail mi-au trimis in format pdf altul(exemplu DEF 7891011) si pe factura scrie alt numar de contract(factura conform contractului, exemplu ZZZ 000000). Asta se cheama evaziune fiscala, sa inregistrezi un contract in contabilitate si sa incasezi suma pentru el conform altui contract(nu vechi, foarte vechi) in care scria alta suma.
Ca sa fac o paralela, e tipul de evaziune fiscala desfasurata in piete, cand pe o factura de 100 de kg de mere ei vand de fapt 170 de kg de mere.
Cu aceste nelamuriri, m-am adresat ANPC, cu tot ce era necesar. Reprezentanta ANPC m-a sunat, si m-a intrebat de 3-4 ori daca sunt sigur ca n-am primit contractul in mail, daca am verificat in SPAM etc etc. M-am abtinut sa-i dau raspunsuri taioase dar mi-am dat seama ca Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorului(ANPC) de fapt nu ma proteja deloc. Dimpotriva, in loc de legiuitor, era un banal moderator(partinitor cu Vodafone) al discutiei mele cu Vodafone. “Vodafone mi-a spus” “Vodafone mi-a comunicat” “parerea Vodafone” “in opinia Vodafone” le-am auzit prea des din gura angajatei ANPC. Surpriza sau nu, reprezentanta ANPC mi-a trimis si un scurt mail in care imi comunica … ca am un contract cu Vodafone. Super-informatie, noutatea secolului, nu?
Urmeaza sa-mi trimita si documentele, citez din mailul ei: “puse la dispozitie de Vodafone”. Deci n-a verificat nimic, probabil nici n-a calcat intr-un sediu Vodafone cu problema asta, cred ca a comunicat cu ei prin mail. De sanctiuni nici nu cred ca poate fi vorba dupa atitudine, desi i-am enumerat cateva incalcari evidente ale legii.
Vodafone unge undeva niste rotite, altfel nu si-ar permite.

Intre timp, m-am portat. Intentionat cu cateva luni inainte de expirarea asa-zisei perioade obligatorii, pentru a-i forta sa ma dea in judecata sa ceara “taxa de justa despagubire”. In plus, am utilizat dreptul meu de opozitie al folosirii datelor cu caracter personal ale mele de catre Vodafone. Asta pentru a ii forta sa ma dea ei in judecata, nu o terta companie de recuperare creante.

Traim si vedem!

Share Button

4 Comentarii la Vodafone – imunitate la ANPC?

 1. petshop
  January 16, 2013 at 4:36 pm (12 years ago)

  se pare ca toti au imunitate, nu doar vodafone

  Reply
 2. Yamasha
  January 16, 2013 at 9:17 pm (12 years ago)

  bun, chiar bine ai facut. Chiar sunt curios sa vad rezultatul, dar..stii ca vor dura procesele ani de zile,nu?!

  Reply
 3. George
  May 29, 2014 at 3:48 pm (10 years ago)

  Buna,

  Cum s-a rezolvat cu Vodafone? Sunt intr-o situatie similara si ma gandesc sa portez numarul.

  Legat de ” In plus, am utilizat dreptul meu de opozitie al folosirii datelor cu caracter personal ale mele de catre Vodafone. Asta pentru a ii forta sa ma dea ei in judecata, nu o terta companie de recuperare creante.” Cum exact ai facut asta?

  Multumesc

  Reply
 4. Dragos
  May 29, 2014 at 6:05 pm (10 years ago)

  Continuarea articolului ar fi:
  Vodafone a vandut datoria, chiar daca nu mai avea voie sa foloseasca datele mele personale. Aia carora le-au vandut datoria, Mellon Romania S.A., au indraznit sa ma contacteze prin mail. Cand i-am luat mai tare si le-am cerut date ce ii obliga legea sa mi le puna la dispozitie, n-au mai raspuns si au lasat-o balta, deoarece daca imi ofereau datele imi ofereau si probe ca au acces la datele mele fara drept(le interzisesem explicit asta si am dovezi), daca nu, nu puteau cere nimic. Asa ca au lasat-o in aer.
  Cum interzici unei companii sa-ti foloseasca datele cu caracter personal? Intra pe dataprotection.ro si o sa gasesti indicatii si probabil o structura aproximativa a cererii ce trebuie trimisa companiei careia vrei sa-i interzici.
  Povestea asta e scrisa de mine mai pe larg pe forumul softpedia. Pe cine-l intereseaza, sa caute topicurile incepute de Getodacul (eu) si unul din ele e despre asta.
  Daca nu va descurcati, sarcasm@sarcasm.ro (imi asum si spamul care va veni :) )

  Reply

Lasa un comentariu