Oct
2012
Counter-Strike Global Offensive
Postat la 14:15 | Scris de DanielaGuestPost de Paul M. (funkylicious)
Counter-Strike Global Offensive sau cum este cunoscut de multi, CSGO, este un joc de tip FPS (first person shooter) si este cel mai nou joc lansat de catre cei de la Valve in parteneriat cu Hidden Path Entertainment.
Acum, hai sa va fac un scurt istoric si o comparatie a CSGO-ului cu restul Counter-Strike-urilor lansat de catre Valve si anume ca nu este nimic mai mult decat o combinare a jocului alaturi de care am crescut majoritatea dintre noi, Counter-Strike 1.6 (2003) si Counter-Strike:Source (CSS). Pentru cei care nu stiu, CSS a fost lansat undeva in anul 2004, si la fel ca si CSGO nu a fost privit ca fiind un urmas al CS1.6, in mare partea datorita cerintelor uriase pe care le necesita acesta sa ruleze pentru acea vreme, dar si datorita faptului ca folosea ceva nou si anume Source Engine, fiind practic un joc cu totul si cu totul diferit fata de ceea ce eram invatati pana la acel moment. In fine, a fost preferat ca si joc oficial la multe concursuri internationale, urmand ca mai tarziu, sa fie adus in discutie ca si main event la concursurile internationale CS1.6, iar ca dupa ce CSS a suferit o multime de update-uri si modificari sa ramana si el pe lista de jocuri oficiale la diferite evenimente.
Fiind vazut cu mult scepticism din partea jucatorilor profesionisti de pretutindeni, el a fost prima oara testat de catre acestia in luna Octombrie a anului 2011 in cadrul evenimentului Intel Extreme Masters din New York, unde cei mai buni 10 jucatori din Europa (lurppis, GeT_RiGhT, zonic, trace & cArn) si SUA (n0thing, volcano, ksharp, Storm & fRoD) s-au duelat intr-un showmatch pe toata cinstea cu niste premii pe masura. Imediat dupa terminarea acestui eveniment, GO, desi fiind in stadiul de beta, a fost criticat de foarte multa lume pe diferite forumuri internationale, acestia spunand ca este mai degraba asemanator Call of Duty4, decat deja celebrului Counter-Strike 1.6. In Romania, s-a putut testa jocul pentru prima data, tot in luna Octombrie 2011, in cadrul evenimentului organizat de PGL la Constanta si anume Dreamhack Balkan 2011, unde atat romanii dar si strainii prezenti la eveniment au aruncat cu molotoave pe harta si au testat puterea noilor arme introduse in joc. Pentru cei care nu au avut ocazia ca la acea data sa se afle prezenti la eveniment, in luna Aprilie 2012, PGL a inceput sa ofere beta keys tuturor jucatorilor activi in PGL Div B, iar nu marea a fost surprinderea cand majoritatea au dorit sa se joace in continuare pana cand varianta oficiala si full a jocului va fi lansata mai tarziu in luna August a acestui an.
A fost si este in continuare un joc foarte criticat de foarte multa lume, datorita faptului ca inca nu este complet optimizat si este cu totul diferit cu ceea ce majoritatea dintre noi am fost obisnuiti, incat nu toti putem face/sa facem tranzitia completa la noul gameplay oferit de acesta, dar si de cerintele exorbitante pe care acesta il cere. Daca pentru a te juca CS1.6 iti trebuie o configuratie cat de cat decenta pentru a-l rula si te juca in conditii decenta, CSGO necesita achizitia unui sistem performant pentru a te juca in conditii decente.
Noile modificari majore as spune eu, care au fost aduse acestuia ar fi, noul sistem de bani, clasicul 300$/kill cu orice tip de arma la CS1.6, noile update-uri permit jucatorilor sa aduca mai putini/multi bani in contul lor, de la suma de 50$/kill cu AWP la o generoasa suma de 600$/kill/SMG si 900$/kill/Shotgun si bineinteles pentru toti amatorii de “senzatii tari”, un kill cu, cutitul o suma fabuloasa de 1500$. Totodata, s-au modificat si preturile, 2500$ -> 2700$ AK-47, 200$ -> 400$ defuse kit, 650$ -> 800$ deagle.
Gameplay-ul este total diferit fata de versiunile anterioare, de aceea cred ca nu foarte multa lume nu e de acord cu adoptarea stilului pe care acesta il impune, poate datorita faptului ca foarte multe lucruri au fost si sunt schimbate, tocmai pentru a-l face mai interesant si de a ne scapa de acea stare de monotonie. Reculul armelor este complet schimbat, astfel ca este mai greu sa faci acel spray si sa omori toata echipa adversa, acum trebuind sa controlezi reculul armelor si un control asupra acestora dupa fiecare glont, miscarea pe harta a jucatorilor a fost cu totul schimbata.
Armele, pistoalele, grenazile introduse par sa dezechilibreze intr-o oarecare masura rundele de eco/arme pe care jucatorii le joaca in timpul meciurilor.
- decoy grenade – imita sunetul armei pe care o ai in momentul in care il arunci, si in acelasi timp arata un “inamic” pe harta adversarului, dupa care explodeaza, pretul fiind de 200$.
- molotov – explodeaza si ia foc podeaua la impact sau in aer daca nu este aruncat corespunzator de catre jucatori, si este cea buna grenada antirush, fie in prima runda de pistoale, fie la arme, datorita faptului ca are o raza de actione destul de mare, timp de 5 secunde, facand damage considerabil jucatorilor, pretul 850$.
- p250 – poate cel mai overpowered pistol introdus vreodata; pe langa faptul ca are 13 gloante, el face foarte multe damage cu un singur glont, indiferent ca inamicul are sau nu armura mare (kevlar+helmet), pretul acestuia 500$.
- zeus – poate fi utilizat doar in modurile casual si training, si nu este mai mult decat celebrul taser gun folosit de politie; contine o singura incarcatura, poate fi folosit de la distante foarte mici, iar descarcarea acestuia este fatala pt inamic/coechipier:), pret 1000$.
- dual berettas – poate la fel de mortal ca si p250, avand 30 de gloante si un recul foarte mic, chiar inexistent as spune eu, poate fi cel mai inspirat buy daca esti un Terrorist dornic sa elimini singur toata echipa CT, pretul 700$.
- tec-9 – cel mai nou pistol introdus in arsenalul T, avand 32 de gloante dar si un recul greu de controlat, nu este pe lista celor mai cumparate pistoale cumparate in cadrul meciurilor intotdeauna, avand un pret foarte scazut, doar 400$.
- p90 – cu siguranta in trecut arma aceasta ar fi fost trecuta cu vederea foarte usor, in CSGO s-a schimbat situatia complet, ea fiind preferata de majoritatea jucatorilor in defavoarea clasicelor arme AK-47/M4; datorita celor 50 de gloante pe care aceasta le poate elibera in mai putin de 4 secunde cu o acuratete incredibila, o face cel mai bun best buy, pretul 2350$.
- nova – clasicul Leon 12 Gauge Super din 1.6 (2-1), intalnit sub un nou nume in CSGO, acelasi numar de 8 gloante dar cu un design mult mai cool, pret 1200$ (1700$ in 1.6)
- mag-7 – cel mai nou shotgun al CT avand doar 5 gloante dar cu putere de foc mai mare si mai rapida decat shotgun-urile normale, este o arma foarte buna la eco, fiind preferata in locul clasicelor, pret 1700$.
sawed-off – un shotgun proaspat introdus in CSGO pentru T, ne aduce aminte de SCOUT din TF2 si acel shotgun al lui, pret 1200$. - negev – noul machine gun cu 150 gloante si o rata de foc a gloantelor incredibia, 9 secunde pentru toate :O, un recul foarte greu de controlat dar si un pret foarte piperat nu ne permite sa o vedem prea des in actiune, pret 5700$.
- pp-bizon – noul SMG introdus pentru CT, este o arma nu mai putin de 64 de gloante, care insa datorita damage-ului foarte mic facut de aceasta si lipsei de acurate pe care o are, o sa face sa fie foarte rar folosita de catre jucatori, pretul 1400$.
Hartile
- – de_dust2_se – harta a ramas in mare aceeasi, si aici ma refer la CSS, pentru cei care au jucat doar 1.6 o sa fie o provocare.
- – de_inferno_se – fata de harta de la CSS, a fost scos acea camera cu boiler si introduse clasicele “3 cutii” din bombsite A (B pt 1.6).
- – de_nuke_ve – este harta aleasa pentru majoritatea meciurilor oficiale in detrimentul hartii standard, de_nuke_se, datorita faptului ca era one-sided, in sensul ca era un avantaj prea mare pt CT, fiindca nu mai erau acele scari pe care le puteai cobora pentru a ajunge in bombsite B; _ve modificata in colaborare cu fostul jucator al echipei 3D-volcano, vine o multime de modificari pentru a reduce acel avantaj si anume crearea unei intrari, nu prin spatele hangarului cum eram obisnuiti in 1.6 si CSS, ci paralel cu intrarea in el, deci T putand cu usurinta sa ajunga jos foarte repede cu niste smoke-uri bine plasate afara pentru CT, pentru a merge prin burlane nu mai este nevoie sa stam in crouch, a fost eliminata calea de acces spre celelalte usi putandu-se utiliza doar zona geamurilor si implicit usile de pe acea parte, au fost eliminati acei saci de ciment de pe pasarela din anticamera, fata de varianta _se a fost marita dimensiunea pe care T o au pentru a ajunge pe coridorul care duce spre rampe, usa mai nou poate fi sparta cu HE sau tragand in ea.
- – de_mirage_csgo – a ramas la fel.
- – de_train_se – sunt foarte multe de spus despre harta aceasta, dar voi incerca sa ma limitez la cateva chestii esentiale fata de versiunile precedente: nu mai poti intra sub trenuri, site-ul de afara unde poti planta bomba a fost mutat in mijlocul hartii, foarte multe trenuri eliminate din bombsite B, CT pot acum sa se urce pe cladirea care face legatura dintre B si A
- – de_mill_b1 – clasicul mill de la 1.6 si CSS, de pe urma caruia s-a creat tuscan; momentan nu avem o varianta oficiala a hartii tuscan.
HUD interactiv
In partea de sus, pozitionat pe mijloc, sunt dispusi jucatorii fiecarei echipe, scorul, viata coechipierilor, printr-un mini health bar sub avatarele lor si cel mai important, iti poti da seama cati jucatori mai sunt in viata din echipa ta si de la cea adversa.
Inventarul este acum aratat in partea dreapta.
Meniul pentru a-ti cumpara arme, grenazi, armura este complet nou si informativ pentru jucator.
Scoreboard-ul permite memorarea scorului primei jumatati a meciului, arata cati bani au coechipierii tai, daca au defuse kit, sistemul de departajare pentru jucatori se face dupa un punctaj, fiecare kill/assist/bomb plant iti ofera un anumit numar de puncte; se memoreaza numarul de fraguri si death-uri pe care un jucator le are pe parcursul meciului.
Spectator menu
Atunci cand esti mort, iti este aratat un meniu foarte detaliat al jucatorilor echipei tale, cat mai au la viata, ce grenazi au, daca au defuse kit, si poti vedea prin zid un sunt acestia pozitionati.
Atunci cand esti spectator, iti este prezentata situatia completa a tuturor jucatorilor de pe harta, ce arme, grenazi, armura, viata, bani au fiecare.
–
Din punctul meu de vedere, este bine ca s-a incercat ceva cu totul diferit fata de ceea ce eram obisnuit, tocmai pentru a scapa de acea rutina pe care o aveam de fiecare data cand ma jucam, sa o iau de la capat si sa descopar toate chestiile noi si diferite pe care acesta le aduce. Bineinteles, mai este de muncit, pentru a fi complet optimizat complet, dar cu ajutorul jucatorilor pentru a-l imbunatati, in viitorul apropiat cred ca toata lumea o sa se distreze pe cinste cand il vor juca.
ELYciousLy
October 15, 2012 at 10:08 pm (12 years ago)Frumos funkylicious !! Good Job!
Adi
October 16, 2012 at 1:09 pm (12 years ago)Eu am de gand sa-mi achizitionez jocul si sper sa merite.
diana
October 16, 2012 at 1:30 pm (12 years ago)uaai! am incercat si eu sa joc o data CS, pot spune ca sunt anti-talent :)) desi imi place jocul nu ma pricep deloc
Marius
October 16, 2012 at 6:50 pm (12 years ago)L-am jucat si dupa parerea mea e mult mai bun decat clasicul cs. Sunetul si grafica nu se compara e mult mai realist. Il recomand
Refu
October 16, 2012 at 8:46 pm (12 years ago)Inainte jucam CS foarte mult cand aveam timp liber, dar de cand am call of duty si battlefield m-am lasat complet de CS. Am vazut ca este o imbunatatire la CS:GO dar tot nu-l cumpar, raman la battlefield 3.