Licee din Lugoj – despre alegerea profilului/liceului

Postat la 21:24 | Scris de Daniela

Noi avem 5 licee în oraş: Colegiul Naţional “Iulia Haşdeu”, Colegiul Naţional “Coriolan Brediceanu”, Grup Şcolar “Aurel Vlaicu”, Grup Şcolar “Valeriu Branişte” (cunoscut drept Textil) şi Grup Şcolar “Ştefan Odobleja” (cunoscut ca şi Agricol).

Eu am fost la Colegiul Naţional “Iulia Haşdeu” în clasele 5-8, iar la liceu am intrat la Grup Şcolar “Aurel Vlaicu”.
Iniţial doream să rămân la Iulia Haşdeu pentru că mă obişnuisem cu profesorii, cu şcoala, mi se părea cea mai bună dintre toate.
La completarea opţiunilor înainte de a da capacitatea, am pus Matematică-Informatică şi Biologie-Chimie (primele opţiuni) la Iulia Haşdeu, următoarele la fel le-am pus la Coriolan Brediceanu şi în final am ales Economic la Aurel Vlaicu.

Am intrat la Grup Şcolar “Aurel Vlaicu”. Prima lună a fost horror de-a dreptul. Mă gândeam să mă mut înapoi la liceu unde am făcut clasele 5-8. Până într-un final m-am adaptat şi aşa de frumos a fost, că într-un fel îmi pare rău s-a terminat acea perioadă.
Nu doar că a fost frumos, dar datorită profilului m-am dus şi mai departe la facultate tot pe economic şi mi-au venit multe idei pe parcurs şi mi s-a deschis apetitul pentru afaceri datorită acestui liceu.

La noi în oraş, cel mai vestit liceu este Colegiul Naţional “Coriolan Brediceanu”. Dacă mă întrebaţi de ce, răspunsul e simplu: nu ştiu. Şi să vă zic de ce nu pot da un răspuns clar. Pe când am fost eu în clasele 5-8, am avut în clasă un geniu de coleg. Toţi profesorii îl doreau la olimpiade, dar omul era axat pe matematică. El concura într-un fel cu al doilea cel mai bun elev, la vremea aceea, de la Colegiul Naţional “Coriolan Brediceanu”. Deci eu atunci, îmi consideram şcoala cea mai bună din toată lumea.
Acum, că elevii nu mai vor să înveţe şi prea puţini s-au mai remarcat, nu se mai poate decide un liceu de top.

Cât despre celelalte două grupuri şcolare, au fost pe timpuri şcoli de meserii şi practic acum pot fi considerate la fel pentru că au câteva profiluri precum: turism, economic, mecanică (şi mai sunt câteva de care nu îmi amintesc acum).
Deci când ieşeai dintr-un asemenea liceu, aveai o meserie clară. Eu spre exemplu cum am terminat economic şi mi-am dat atestatul la contabilitate, am drept de ştampilă. Deci pot lua cu uşurinţă ceva bănişori pentru simplu fapt că pun o ştampilă.

Nu ştiu de ce, mai nou elevii se îndreaptă spre profiluri uman/real. Dragilor, nu vă ajută cu nimic, credeţi-mă. Nu vă va întreba nimeni niciodată când e ziua lui Mihai Eminescu şi nici care e teorema lui Pitagora.
De obicei, elevii se îndreaptă spre cele mai bune licee din oraş doar pentru că sunt bune. Dar nimeni nu ştie în ce sens sunt bune. Asta e de fapt problema.

wikipedia, essay

Share Button

1 Comentariu la Licee din Lugoj – despre alegerea profilului/liceului

  1. Alex Stan
    July 12, 2013 at 4:00 pm (11 years ago)

    Si noi ne plangem ca nu avem aici in Bucuresti destule optiuni:)) Sunt vreo 94 de licee, si aproape 300 de optiuni. Dar tot nu e de ajuns. Sper ca acum pe 16-17 sa intru la liceul la care vreau! De fapt e un fel de colegiu european, daca nu ma insel. Oricum, stiu ca acolo se face treaba pe placul meu.

    Reply

Lasa un comentariu